.
HOME

De Klei en Vuurmarkt 2015

Artikelen over de pottenbakkersmarkt en keramiekmarkt


De leukste keramiekmarkt en pottenbakkersmarkt
van en voor Hobby Pottenbakkers en Keramisten in Nederland en Vlaanderen. 
Met expositie en verkoop van eigen werk van deelnemers;
verkoop van klei, gereedschap, materialen;
demonstraties en een aanbod van een breed assortiment workshops en cursussen.

LEES MEER OVER DE DIVERSE STANDHOUDERS

HELGA_DE_NOOIJ2

HELGA DE NOOIJ

Ongeveer tien jaar geleden kwam ik via een korte cursus voor het eerst in aanraking met keramiek en het ‘kleivirus’ is blijven hangen. Drie/vier jaar geleden besloot ik mij verder te verdiepen in keramiek, mede door een tweejarige cursus van keramist Wim den Hertog.

Vanwege mijn brede interesse maak ik veel verschillende voorwerpen en objecten. In het begin waren dat voornamelijk functionele voorwerpen, maar gaandeweg ontwikkel ik als keramist mijn eigen stijl en laat ik mijn creativiteit nog meer de vrije loop. 

Ik ben gefascineerd door alternatieve stooktechnieken( m.n. pitt-fire en raku), bolvormen, sprookjes, schalen, hoofden en dieren



2015afbeeldingen/Nabben2

JOLANDA NABBEN

Jolanda Nabben is in 1981 geboren in Venray (Limburg) en haar hele leven al met kunst bezig. In haar jeugd was ze veel aan het tekenen en schilderen. Na het winnen van de academieprijs is ze naar de Kunstacademie  gegaan en kwam met klei in aanraking. Toen is de grote keramiek verslaving ontstaan. In het dagelijks leven staat Jolanda voor de klas en geeft les aan havo-vwo leerlingen van brugklas tot eindexamen in de kunstvakken beeldend. Ook organiseert ze kunstevenementen. In haar vrije tijd is ze meestal in haar 'klei-hok' te vinden. Er ontstaan voornamelijk beelden van vrouwfiguren die sierlijk en tegelijk krachtig te noemen zijn. Kantmotieven vormen de rode draad in haar werk. www.jolandanabben.nl



2015afbeeldingen/Luc_de_Groote

LUC DE GROOTE

Beste Keramiekliefhebbers;ik ben blij jullie te mogen verwelkomen aanstaande
8 maart 2015 te Nijmegen op de keramiekmarkt.
Het is voor mij een unieke kans om mijn werk te mogen exposeren aan een
breed publiek.
Intussen hebben jullie mijn werk misschien al bekeken op mijn website, lucdegrootekeramiek.be dat heb ik ook al gedaan met jullie site.
In afwachting van de voorbereidingen maak ik nog andere werken bij;hopelijk
komen ze op tijd klaar.
Tot ziens op 8 Maart en verder groetjes Luc

2015afbeeldingen/Annie_Elstak2

ANNIE ELSTAK

Sinds 9 jaar ben ik bezig met boetseren. Voorzichtig kwamen de eerste beeldjes te voorschijn en vooral niet te groot. Inmiddels maak ik mijn eigen stijl, wat ik leuk vind staat voorop. Zo zijn de mooie donkere vrouwen ontstaan.
Waarom donkere vrouwen ? Vooral de rondere vormen en sprekende gezichtscontouren. Ik kan ook bijna niets anders boetseren, dit komt gewoon uit mijn handen.
Verder geniet ik ervan om alleen al de klei in je handen te voelen en maar eens kijken wat het wordt.

2015afbeeldingen/vanLith2

JOS VAN LITH

Mijn werk bestaat uit vazen, schalen, gebouwen en "schilderijen" met een strakke vormgeving, vaak geïnspireerd op vormen uit de architectuur. Door strakke lijnen en perspectief probeer ik door licht- en schaduwwerking tot spannende objecten te komen. Als ik een idee heb, dan ga ik dat eerst uittekenen, die tekeningen worden de mallen voor het project. Dan rol ik kleiplaten en snij daaruit de onderdelen en zet die met slib in elkaar. Ik werk de objecten af met engobe, terra sigillata, en/of glazuur.


2015afbeeldingen/Rakubus2

REUZE SPANNEND!








2015afbeeldingen/De_Rakubus



DE RAKUBUS

Vind jij het ook zo jammer dat je zelf geen Raku kunt stoken? Lijkt het je heel leuk om zo’n vurige Raku stook (oude Japanse pottenbakkers techniek) eens mee te maken?

Hier is je kans:
Op de Klei en Vuurmarkt komen Harret Oude Egberink en Jacco Grandiek demonstraties geven met hun RakuBus. En ook jouw eigen werkstuk kan daar gestookt worden!
De RakuBus gaat op deze dag in samenwerking met Ve-Ka stoken met de fantastische nieuwe Ve-Ka Rakuglazuren. Ve-Ka is al meer dan 50 jaar bekend om het ontwikkelen van prachtige glazuren. Zie voor de nieuwe Ve-Ka Raku Glazuren ve-ka Raku_Glazuren

Op deze markt zullen we het spannende proces van de Rakustook met de effecten van de nieuwe Veka glazuurserie kunnen bewonderen. Natuurlijk is deze serie glazuren op De Klei en Vuurmarkt tegen een speciale prijs verkrijgbaar.

Doe ook mee!
Je kunt zelfgemaakte, biscuit gebakken werkstukken (max 10 cm doorsnee,  max 15 cm hoogte) meenemen om te laten stoken. Je mag dan voor de speciale Klei en Vuurmarkt totaalprijs van slechts €4,00 eerst je werkstuk glazuren bij de VeKa-stand zie ve-Ka, om het daarna te laten stoken bij de RakuBus! Als je geen eigen werk hebt, is het mogelijk om tegen een geringe vergoeding een ongeglazuurd werkstuk te kopen bij de RakuBus.

Doe mee en meld je aan.

De RakuBus komt na De Klei en Vuurmarkt ook naar jou toe!

Als je na de markt met jouw keramiek-groep of individueel je werkstukken graag met de Raku techniek wil stoken, dan kun je de RakuBus boeken voor een workshop op locatie. Dit kan met een groep bekenden (max. 10 pers.), maar ook met een aantal onbekenden, op een met de cursisten afgesproken plaats.

In een oude brandweer bus hebben Harret en Jacco alle materialen die nodig zijn om werkstukken te glazuren en Raku te stoken.
De RakuBus kan ook workshops geven aan bv zorginstellingen met een keramiekgroep, bedrijven die een teambuildingsactiviteit willen doen, scholen en keramiekgroepen. Er worden ook demonstraties gegeven op braderieën en bij atelierroutes.

Samen met Harret en Jacco laten wij u graag zien hoe mooi de Raku techniek is!
Voor verdere informatie: DeRakuBus.nl   

Tot ziens zondag 8 maart op De Klei en Vuurmarkt bij de Vasim in Nijmegen, waar u de RakuBus niet mis kunt lopen!


2015afbeeldingen/Hans_Houkes2

HANS HOUKES

Hans ook wel bekend als 'De Fluitjesman' Maakt al ruim 30 jaar ocarina's; kleine, keramieken fluitjes in verschillende stemmingen van een verrassende kwaliteit en met een chromatisch bereik van meer dan een octaaf. Hans verzorgt ook hele leuke workshops. Hij vertelt:
"Er is maar één ding leuker dan het maken van fluiten: het samen maken! Ik verzorg diverse workshops voor particulieren en onderwijsinstellingen waarbij ik samen met kinderen en/of volwassen  fluiten of andere instrumenten maak. Deze kunnen eventueel dezelfde ochtend of middag ter plekke gebakken worden in mijn mobiele oventje op houtskool!"

Tot op de Klei en Vuurmarkt, Hans Houkes


2015afbeeldingen/Anita_van_Iersel
ANITA EN HARRY VAN IERSEL

Klei is voor ons altijd al een bijzondere materie geweest die blijft uitdagen en inspireren. Het scheppend bezig zijn met de vier elementen aarde, water, lucht en vuur leidt steeds weer tot verwondering en verstilling. Vanuit de activiteit ontstaat als het ware vanzelf de vorm. Meditatie, engelen, vrouwen en natuurwezens zijn belangrijke thema’s in het werk van Anita; verder maken we bollen, potten en schalen, oervormen die in verschillende technieken ontstaan. Reizen, architectuur en andere culturen zijn een inspiratiebron voor meer abstracte vormen.       Soms heeft de naakte huid van de klei al kleur en uitstraling genoeg, anders gebruiken we engobes, oxides en glazuren of brengen we verschillende structuren op de klei aan om deze mooi af te werken. Ook primitieve stooktechnieken, zoals raku en kopermat, hebben onze voorkeur.
Anita draagt haar passie voor klei uit door het geven van cursussen; samen geven we ook workshops.



DOEL2
DOEL DAGBESTEDING

 

DOEL biedt o.a. dagbesteding aan mensen die gebruik maken van de GGZ. Verschillende bezoekers hebben de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt en hun vaardigheden vergroot in het werken met keramiek. Zij willen graag hun werk laten zien op de Klei- en Vuurmarkt.

Daarnaast wordt er bij DOEL keramiek gemaakt voor verkoop in Art &Gifts, een kleine museumwinkel met  kunst en cadeauartikelen, ondergebracht in Historisch Joris. Dit monumentale  gebouw is het voormalig hoofdgebouw van het psychiatrische ziekenhuis. Ook een museum over de geschiedenis van het ziekenhuis en een kapel waar exposities, lezingen en concerten worden georganiseerd maken deel uit van Historisch Joris.

 Art & Gifts laat ook een selectie artikelen zien op de markt. Deelnemers aan de markt zijn o.a. Annette Zwetsloot, Anne-Marie Visser, Koos Kunz en Ilse Welling.

www.historischjoris.nl of www.mijndoel.info


2015afbeeldingen/MargrietvanWent2
MARGRIET VAN WENT

Ik ben autodidact, heb diverse cursussen gevolgd, maar heb heel veel geleerd van de bekende kunstenaar Thomas Rodr, van hem heb ik jarenlang les gehad.

Klei en steen zijn mijn grote passies. Ik bouw de vormen op vanuit een idee of een ruwe schets waarbij vorm en verhouding belangrijk zijn. De verschillende soorten klei geven vaak onverwachte ideeën. De objecten worden gebakken, geglazuurd of beschilderd. Bij steen bepaal ik vooraf welke vorm ik in de ruwe steen zie en begin dan te hakken, beitelen, schuren etc.

Ik werk met verschillende soorten steen, o.a. Serpentijn, Belgisch hardsteen of Arduin, kalksteen, Albast etc. Zelf heb ik, middels cursussen, inmiddels heel wat mensen enthousiast weten te maken met het creëren van beelden van klei en steen.

2015afbeeldingen/Tanja%20de%20Rijk2
TANJA DE RIJK

Hallo, vind je ook dat je met klei zo oneindig veel kunt creëren? Daarom is deze markt zo leuk om van alles te zien en te beleven. Soms duizelt het je wanneer je erachter komt wat er nog meer kan! Leuk dus om inspiratie op te doen en dan te bedenken of je een techniek in je eigen werk zou kunnen toepassen. Kom gezellig in mijn atelier de reis maken door vele mogelijkheden. Ik begeleid je persoonlijk in je eigen groei, in kleine groepjes.

Het handvormen is begonnen bij Ineke van Vliet en het draaien bij Bo Filarski. Vervolgens veel zelfstudie gedaan (boeken en Internet) en vele uren achter de draaischijf doorgebracht. Plateelschilderen bij Trudy Otterspeer komt met enige regelmaat terug. Nu ben ik met veel plezier bezig bij de SBB in Gouda met een Masterclass, Anders Draaien, waarvoor een toelatingsbeleid geldt. Voorts heb ik een beeldhouw workshop in klei achter de rug in Belgie bij Katrin de Koninck.

Ieder jaar sta ik op diverse markten en hou ik een open dag met diverse kunstenaars, kijk voor een actueel overzicht op de websites www.KeramiekRijk.nl www.KeraTanja.exto.nl of www.Keracol.nl


2015afbeeldingen/Magda_Loupias2

MAGDA LOUPIAS

Pit-en barrelfire keramiek: In het begin van mijn hobby pottenbakken werkte ik met glazuren. Maar na een jaar uitproberen was ik niet tevreden over de resultaten. Door mijn schilderwerk (vnl. aquarellen) word ik geboeid door vloeiende kleurschakeringen die ik ook op keramiek wilde toepassen. Ik heb eigenlijk slechts het medium verwisseld nl. het doek met klei: de fascinatie voor compositie en kleuren kon ik niet loslaten.

Omdat ik mijn “schilderingen” met glazuren niet kon overbrengen op klei heb ik me verdiept in de geschiedenis van de klei in al haar uitingsvormen. Hierbij stootte ik op oude stookmanieren vóór de periode van glazuren. Om een glans te krijgen werden de potten vóór de eerste stook gepolijst, voor kleuren werden natuurlijke materialen gebruikt (bv. verschillende oxides die uit de aarde werden gehaald). Dit alles gebeurde in een open vuur waarbij het spel van vuur, klei en de toegevoegde materialen keramiek een natuurlijke uitstraling gaf. In de loop der jaren kreeg ik het vrij moeilijke brandingproces steeds beter in de vingers waardoor het mogelijk was om zowel compositie als verschillende kleurschakeringen op klei over te brengen.

In 2011 heb ik op een kunstmarkt de 1e prijs gewonnen waarbij de jury mijn werk betitelde als “geregisseerd toeval”. En dat is precies wat ik doe…..ik gooi verschillende ingrediënten bij elkaar, concentreer die op verschillende plekken (compositie!) en de vlammen bepalen uiteindelijk het resultaat. Soms krijg ik verrassende resultaten waarbij ik het proces probeer te herleiden in de hoop dat ik deze toevalstreffers weer kan reproduceren. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een passie.

In 2014 heb ik van de vakjury op de internationale Goudse Keramiekdagen de stimuleringsprijs “ Eervolle vermelding” ontvangen. Deze erkenning geeft aan dat ik op de goede weg ben…..
VOOR DE JEUGD - DOE MEE!

2015afbeeldingen/Arjan_9_jaar

VOOR DE JEUGD

Boetseren tijdens De Klei en Vuur Markt op 8 maart 2015

Kom jij ook naar de Klei en Vuur Markt en heb je zin om zelf iets moois te maken? Dan ben je van harte welkom op de kinder- en jeugd stand. Er is daar klei die niet gebakken hoeft te worden. Hierdoor kun je je werk gewoon mee naar huis nemen en thuis met (acryl) verf beschilderen. Er zijn verschillende gereedschappen aanwezig, waarmee jij aan de slag kunt. Het idee is om je eigen boom of bos te maken. Je gaat dit maken uit een plaat klei. Natuurlijk krijg je er hulp bij, maar er is iets heel moois aan klei. Je kunt niet echt fouten maken. Zolang klei nat is, kun je er steeds aan werken/verbeteren en veranderen. Net zo lang tot jij tevreden bent. Of je nu een eenvoudige strakke boom wilt maken, of een bos met bloemen en vogels, jij bepaalt hoe het eruit gaat zien. Dus kom gerust langs, dan ga je zeker met iets moois naar huis.




2015afbeeldingen/Geert_Weijs2

GEERT WEIJS

Ik ben 4 jaar bezig als hobby-keramist en besmet geraakt met het kleivirus door beeldend kunstenaar Arjen Bakermans (leraar aan KCJ-Venray). Sinds september 2014 volg ik de opleiding Keramiek aan Academie der Schone Kunsten in Arendonk(BE) zoals ze dat in België zo mooi kunnen zeggen. In de vier jaar dat ik bezig ben heb ik divers werk gemaakt, dat bestaat uit potten, vazen, diverse objecten en sinds een jaar ook uit prehistorische verzonnen dieren. In mei 2013 hoorde ik met mijn ingezonden vaas bij de 10 winnaars van WAK-Nederland (week van de amateurkunst), dat was een grote verrassing. Maar het allerbelangrijkste is dat ik me heerlijk kan uitleven in mijn hobby, en ik wil dat uitdragen en laten zien aan een breder publiek.


Corine_Kroezen2
CORINE KROEZEN

Wat een heerlijke zoektocht naar vormen waarbij klei je ongekende mogelijkheden geeft. Sinds 2 jaar ben ik op weg om klei te ontdekken, waarbij ik steeds nieuwe vormen maak. 

Het ontspannende gevoel om je handen in de klei te stoppen/ te boetseren is overweldigend en aansprekend. Niet meer mijn penseel er tussen om mijn ideeën over te brengen naar mijn uitvoerende handen. Daarnaast de wondere wereld van glazuren en andere kleurstoffen die je brengen naar onverwachte resultaten. Kom eens kijken naar de uitingen van mijn creativiteit en vooraf kun je al kijken op www.corines.exto.nl




2015afbeeldingen/vanEs

ZEF VAN ES

Gedurende een langere periode ben ik  actief  geweest met aardewerk draaien zoals potten, schalen, het maken van tegelplateaus, geglazuurde onderwerpen op borden zoals bloemen en vogels. Een aantal jaren geleden ben ik op een kunstmarkt  bekend geworden met producten in kristalkeramiek en met vallen en opstaan is het mij gelukt de mooiste glazuur op kwalitatief niveau te leren beheersen en ik voer deze dan uit op potten, vazen, schalen in diverse afwijkende vormen maar vooral op sculpturen met een zeer verrassend effect.

Naast de moeilijke techniek is mijn gevoel, de ziel en het hart mijn enige criterium om absoluut unieke kunststukken te vervaardigen en tot op heden zijn slechts een zeer beperkt  aantal keramisten op hoog niveau met deze fascinerende speling der natuur er in geslaagd.

Techniek

Al mijn werk wordt met de hand gemaakt door mijzelf uit zuiver porseleinklei en hoogglanzende macro-kristalglazuren in een speciaal uit te voeren ovenproces op circa 1250 graden gebakken. Kristalglazuur-objecten mogen het predicaat zeer fraai dragen na het gevecht met alle elementen en zijn onder de juiste omstandigheden te aanschouwen in het volle zonlicht of verlichting.


2015afbeeldingen/Gretha_Zwaan2

GRETHA ZWAAN

Alleen maar puur hobby. Eindeloos combineren met de
mogelijkheden die de klei ons biedt.


ANITA_VAN_HOUTTUM2

ANITA VAN HOUTTUM

De klei inspireert mij. Vaak begin ik wat met de klei te kneden en dan ineens is het wat of krijg ik een idee wat het gaat worden.
Ik doe veel inspiratie op uit de natuur, mooie vormen van zaden, paddestoelen, cocons, enz. Daarnaast hou ik van verlaten en eenzame dingen, zoals huizen in de "middle of nowhere". Geen kleine tierelantijntjes, maar
simpele organische en sterke vormen.


2015afbeeldingen/NellekeM2
NELLEKE MULDER

Al heel wat jaren ben ik gegrepen door de klei. Het is heerlijk om met je handen in de klei te zitten en je hoofd leeg te maken. Keramiek is een langzaam proces. Je moet beslist geen haast hebben. Dat maakt dat je pas op de plaats maakt in deze soms jachtige tijd. Wat is er nu mooier dan iets dat uit steen ontstaan is, onder jouw handen van vorm verandert en na het bakken weer tot steen wordt?

Mijn inspiratie haal ik uit de natuur. De vormen, de kleuren, de textuur……..en de herinnering aan een fijne dag buiten.Tijdens mijn opleiding bij de SBB in Gouda leerde ik zelf glazuren maken. Er ging een wereld voor mij open. Het is zo leuk om dat wat je voor ogen hebt, te kunnen maken. En toch is het elke keer een verrassing als het werk uit de oven komt.

Ook ben ik gefascineerd door het rakustoken. Een oeroude Japanse stooktechniek. Rakustoken staat voor plezier, geluk, voldoening en eenvoud. Raku stoken is een spectaculair proces met een altijd weer een spannend eindresultaat.Het pitfire stoken is een avontuurlijke bezigheid met verrassende uitkomsten. Door de aangebrachte sulfaten op het werk  ontstaan in de vlammen van de open zelfgebouwde oven, mooie, warme, natuurlijke kleuren.

 Ik hoop dat jullie net zoveel plezier hebben bij het bekijken van mijn werk, als ik bij het maken ervan.


2015afbeeldingen/Angela_Jongerius
ANGELA JONGERIUS

Ik organiseer workshops. Tijdens mijn workshops gaan we een hol, met de hand opgebouwd duifje maken.
Hier komen verschillende technieken van het handvormen aan bod.  Een workshop duurt ongeveer 2 uur en is geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf 7 jaar.
De workshop geef ik in mijn eigen atelier maar kan ook op locatie bv. een schoolklas gegeven worden.
Na afloop blijven de duiven nog twee weken bij mij zodat ik ze nog kan glazuren en bakken. Daarna kunnen ze veilig tentoongesteld kunnen worden in eigen huis, tuin, keuken of kamertje.
Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, die bespreek ik graag met u middels een persoonlijk gesprek


2015afbeeldingen/Danielle_Vandenboer

DANIËLLE VANDENBOER

Al heel mijn leven ben ik geboeid door vele vormen van creativiteit. Vooral ben ik gefascineerd door de schoonheid van het lichaam, de prachtige vormen en rondingen. Daaruit vloeide ook een voorliefde voor portretten.

Het gaat dan bij mij ook vooral om de vorm en vind ik de glazuur niet zo belangrijk, die hou ik liever minder aanwezig en behoud zo een natuurlijk uitzicht van de klei. Doch hier blijft het niet bij, ik vind het namelijk ook steeds interessant om nieuwe vormen te creëren en blijf voortdurend zoeken naar boeiende keramiek. Vandaar ben ik op de academie een vlinder, die vliegt over verschillende afdelingen, keramiek, beeldhouwen en het naaktmodel.

Danielle Vandenboer uit Lommer (België)

2015afbeeldingen/Debby_de_Jong

DEBBY DE JONG

Je vindt in mijn werk veel vogels terug. In dit geval zijn dat Futen. Ik vind Futen geweldige watervogels, ze zijn elegant en ze hebben in het vroege voorjaar een prachtige manier om elkaar het hof te maken. Ook met de jongen op hun rug vind ik ze onweerstaanbaar. Een makkelijke vorm van inspiratie. Dit werk heet "love is in the air".

lijni_henk

LIJNI EN HENK HINDRIKS

Allebei werken we met veel plezier in het atelier, dat we hebben gemaakt in ons gewone rijtjeshuis. Daar inspireren we elkaar. Zo komen er ambachtelijk en beeldende werkstukken uit onze handen, soms met een gezonde dosis humor. De zoektocht in de samenhang van kleur en vorm is iedere keer weer een uitdaging. Ook houden we ervan om te experimenteren met verschillende stooktechnieken. En wat we heel leuk vinden is om samen met anderen te werken. Daarvoor staat ons huis open.



2015afbeeldingen/Tineke_Holm_2

TINEKE HOLM

Werken met klei is mijn passie.
Vooral portretten hebben mijn voorkeur. Live portret boetseren en trouwens ook live portret schilderen. Ik doe dat in mijn atelier maar sta ook al een jaar of vier op kunstmarkten.
Geregeld maak ik een kabouter met het portret van iemand erin. Zie foto.
Mensen vinden dat erg grappig. Voor de goede gelijkenis kom ik aan huis. Of vraag of iemand bij mij langs wil komen.
Het is spannend en fijn iemand tegenover je te hebben en dan uit klei of verf de persoon te voorschijn te toveren.
Ook heb ik veel huisdieren geboetseerd.
Ik voel mij bevoorrecht dat ik dit alles kan en mag doen

2015afbeeldingen/Herna_Kerkhof

HERMA KERKHOF

Een aantal jaar geleden heb ik, eigenlijk een beetje toevallig, voor het eerst met mijn handen iets gemaakt van klei. Daarna heeft het werken met klei mij nooit meer los gelaten. In het begin lag mijn voorkeur sterk bij het handvormen, maar tijdens de lessen aan de SBB Gouda is mijn voorkeur omgeslagen naar het draaien. Het liefst maak ik gebruiksgoed en decoreer ik met engobes.

Ook heb ik het draaien met porselein ontdekt. Hier ben ik erg enthousiast over, maar  vind het wel lastig. In de toekomst zal ik hier zeker meer mee gaan werken.

Naast de elektrische oven, stook ik ook in een zelf gebouwde raku-oven. Deze raku-oven heb ik samen met mijn zus gebouwd. Wij delen de hobby keramiek en zijn regelmatig samen bezig om nieuwe ideeën te bespreken en uit te voeren.



2015afbeeldingen/Petra1
PETRA GENEMANS

Klei, wat een heerlijk product !! Als klein kind had ik al een grote voorkeur voor water en zand.
Ik ben geboren in Zuid-Afrika en speelde veel buiten. Mijn handenarbeid leraar, van de middelbare school, gaf in de avonduren cursus draaien op de schopschijf. Dit fascineerde mij zo dat ik bij hem in de leer ben gegaan.
Waarschuwing !!! Als je er aan begint en verslingerd raakt, dan beïnvloedt het je hele leven.
Uiteindelijk heb ik in 2000 de keramiekopleiding bij SBB-Midden Holland in Gouda met veel plezier afgerond.
Regelmatig koop ik mijn producten bij Ve-Ka in Dreumel waar ik ook mijn enthousiasme uitte.
Zo ben ik ertoe gekomen om op de Klei en Vuur markt demonstraties draaien te geven. Ook wil ik passanten plaats laten nemen achter de draaitafels. Misschien raken er dan meer mensen zo verslingerd aan de klei als ik.

Heeft u interesse om een cursus bij mij te volgen?
Dan kunt u terecht bij Keramiek Studio Genemans in Tiel.
Een mailtje naar petragenemans@live.nl is voldoende om meer informatie te krijgen.

2015afbeeldingen/Jaap_Bergisch

JAAP BERGISCH

Ik ben graag bezig met mijn grote liefde: de tegel. In Tegelmakerij AAN HUIS GEBAKKEN te Oosterbeek krijgt dat gestalte.

Techniek

Een tegel maken is bijzonder eenvoudig: Je kneedt een bal klei, rolt hem plat tussen een paar latjes, snijdt de tegel eruit, laat hem drogen, bakt hem biscuit, dompelt hem in een glazuurbad, schildert er een afbeelding op, bakt hem nog een keer, en klaar is Kees! Vanzelfsprekend vormen alle bovenstaande handelingen een verhaal apart en valt er over materiaal en omstandigheden ook veel te vertellen. Op mijn website
aanhuisgebakken.nl vertel ik hier wat meer over. In een workshop in mijn tegelmakerij kan iedereen het zelf leren. Het is namelijk niet zo moeilijk.
Materialen en benodigdheden
Naast klei gebruik je als basismateriaal een transparante aardewerkglazuur, tinoxide als witmaker en een paar andere metaaloxiden of keramische pigmenten.
Latjes van verschillende diktes, een paar rolstokken, een paar mallen voor tegels van verschillende afmetingen, een geschikte werkplek, gipsplaten om de tegels te drogen, pottenbakkersoven met stapelmateriaal en tegelcassettes, glazuurbakjes, zeven, weegschaal.
Behalve al of niet gedecoreerde witjes maak ik plavuisjes met inlegwerk naar middeleeuws voorbeeld. In mijn stand op de Klei en Vuurmarkt zal ik een demonstratie geven van deze techniek. Ook dat is een bijzonder boeiende techniek. De laatste tijd heb ik mij ook toegelegd op het maken van ronde tegelpatronen met teksten, in Engeland worden deze roundels genoemd.
Sedert een paar jaar maak ik cloissonnétegels,  vaak samen met mijn zus Annelies. We zijn bijvoorbeeld bijzonder trots op de sterrenbeeldenserie.
Tot slot:
In hoeverre kun je het maken en decoreren van tegels nu kunst noemen? Dat is een zeer persoonlijke vraag, met vele mogelijke antwoorden. Het is ambachtelijk, het is kunstig, het is zeker kunstzinnig, het heeft een meerwaarde in vergelijking met massaproducten, men kan zich er in uiten.


2015afbeeldingen/Anita_Kerkhof

ANITA KERKHOF

Als ik bezig ben met klei kan ik alle beslommeringen naast me neerleggen. Zo ontstaan er nieuwe ideeën voor nieuwe werken. De ene keer zijn dat kommen en een andere keer juist platte of bolle vormen. Een serie kommen draaien die dan mooi in elkaar blijken te passen…..heel bijzonder!

Decoreren doe ik voornamelijk met engobes.  Met engobes kun je eindeloos combineren en experimenteren en kun je tot bijzondere resultaten komen.

Raku stoken in de oven die ik samen met mijn zus (en mede-exposant )heb gebouwd is ook iets waar ik veel plezier aan beleef. Vooral het samen bezig zijn maakt het voor mij zo speciaal. Raku stoken heet niet voor niets een Raku feestje!



Karin_K2

KARIN KLEINEKOORT

Ik ben Karin Kleinekoort. Ik ben verslingerd aan keramiek maken.
10 jaar geleden ben ik bij de VAK in Delft gaan leren hoe ik moest pottenbakken. Dat leek mij al jaren geweldig om te doen. Ik ben achter de draaischijf begonnen maar na 2 jaar ben ik over gegaan op handvormen omdat ik vind dat ik daar meer vrijheid in creativiteit heb. Mij inspiratie kan ik in het stuk klei wat ik voor mij heb liggen terug vinden. Het gebeurt ook wel dat er een beeld of vaas "zomaar" op mijn netvlies verschijnt wat ik zou kunnen maken.
Ronde vormen hebben mijn voorkeur om te maken. Zachte vloeiende lijnen, vaak vrouwelijke vormen, maar ook ronde potten en vazen met versiersels zie je veel in mijn werk terug. 
Nu kan ik voor mijn gevoel niet meer buiten keramiek. Ik word daar zo blij van, je kan mij er voor wakker maken.
Een avond in de week ben ik terug te vinden in de VAK en één dag ben ik terug te vinden in een atelier in Delft, sinds een paar maanden. Geweldig!! Ik ben als een kind zo blij!

2015afbeeldingen/Gerda_van_de_Burg2

GERDA VAN DE BRUG

Na een zoektocht langs verschillende disciplines kwam ik in aanraking met klei. Ik was meteen verkocht. Om met klei bezig te zijn is heerlijk.

Het proces van draaien of met de hand iets opbouwen, daarna het glazuren en stoken.
Dan het spannendste onderdeel van keramiek is het openen van de oven: hoe is het geworden, hoe zijn de kleuren.

Het is verslavend.


2015afbeeldingen/Anja_Knuiman2


ANJA KNUIMAN

In een mooi atelier in Wijchen waar cursisten les krijgen, is aandacht voor materiaal en techniek. Het opzetten van je eigen beeld dat geglazuurd of desgewenst met de technieken ‘Raku en Pitfire’ kan worden bewerkt.

Dit alle onder begeleiding van keramiste Anja Knuiman: mijn werk voornamelijk figuratief, zowel natuurgetrouw als geabstraheerd. "Maar ik kan ook mijn draai vinden, in het maken van keramiek, zoals schalen en vazen, maar het liefst met een kunstzinnig aspect hierop. En wat mij het meest boeit is de eeuwenoude techniek Raku stoken dat geeft mij de ruimte aan de fascinatie die ik aan mijn klei en objecten geef. Het Raku stoken is een hele uitdaging het onvoorspelbare, blijft voor mij altijd een spannende verrassing."

Cursus boetseren en Raku workshops voor beginnende en gevorderde kijk voor meer info
anja-keramiek.nl



2015afbeeldingen/Karin_van_der_Pas2
KARIN VAN DER PAS

Beste kleicollega's! Sinds een aantal jaren heeft het kleivirus mij helemaal te pakken! De laatste jaren heb ik een beetje mijn stijl gevonden in porseleinklei en dan in het bijzonder in sieraden van ingekleurde, of ingedrukte porseleinklei, al of niet geglazuurd. Het leuke van sieraden vind ik dat de mogelijkheden eindeloos zijn, er is voortdurend iets nieuws te ontdekken, al helemaal wat de kleuren betreft.

Ik inspireer mij vaak op de natuur, maar werk tegenwoordig ook regelmatig met oude textielstempels en 19de eeuwe kant, waar je hele leuke resultaten mee kunt bereiken in porselein.Ik heb geen bedrijf, maar je kunt me wel regelmatig op (kunst)markten vinden.
Als je iets meer over me wilt lezen of van mijn werk wilt zien kun je terecht op
kerakarin.nl/.

Voor de beginners onder jullie: als het virus je te pakken heeft.. dan heb je elk vrij moment iets leuks te doen, ambachtelijk of creatief. Bij mij is dat een echte combinatie, met passie!Ik wens jullie allemaal veel plezier op de keramiekmarkt 8 maart en hoop jullie daar te ontmoeten!


2015afbeeldingen/KERADE_2
KERADE

Keramiek Atelier Delft (Kerade) is een opleidingscentrum binnen de VAK
(Centrum voor de Kunsten) te Delft waar cursisten les krijgen in het vormen
van klei. Met behulp van moderne technieken en materialen is Kerade
toonaangevend in cursussen handvormen en draaien. Ook glazuur, decoratie,
intensieve draaicursussen en workshops voor bedrijven worden door Kerade
verzorgd. Rond de 85 cursisten volgen iedere week cursussen; beginners en
gevorderden. Elk jaar is er een thematentoonstelling in de Botanische Tuin
van de TU Delft.

Mijn naam is Margreet Koelewijn en ik ben docente en tevens eigenaar van
Kerade. Zelf maak ik ook keramiek; mijn werkstukken zijn veelal Oosters
geïnspireerde vormen. Ik maak daarbij veel gebruik van speciale
stooktechnieken; onder andere raku, reductie of met zelf ontwikkelde
glazuren.



2015afbeeldingen/Els_Verhelst2

ELS VERHELST

In mijn werk zoek ik naar organische vormen en ik hou van opvallende kleuren. Ik werk naar vormen uit de natuur maar soms ontstaat er spontaan iets en dat laat ik dan groeien. Dan komt ik uit op abstracte vormen. Ik vind het fijn als vormen ook prettig aanvoelen en ik vind het fijn als mijn werk verrassend is.

Pottenbakken in Frankrijk













.
DE KLEISCHOOL
Atelier de Céramique Filarski in Noord Frankrijk

Ook in 2015 presenteren wij op de Klei en Vuurmarkt ons keramiekcentrum in Noord Frankrijk. Kom kennis maken.

Bij ons in Noord-Frankrijk kan je een week echt helemaal loskomen van je dagelijkse drukte. Een week meedraaien in een ambachtelijke “Poterie” in de Lorraine. Een andere wereld, een ander tempo, eenvoud en rust. In een dorpje met tachtig vriendelijke inwoners. Een ontspannen weekje helemaal voor jezelf.

De workshops pottenbakken staan open voor beginners en gevorderden. Een workshop duurt één week en is geheel verzorgd met maaltijden, vervaardigd met verse producten uit de omgeving. Je wordt verwend en komt helemaal tot rust.

Onze wereld is zonder massatoerisme, files, hectiek en prestatiedwang. Geen vakantie met een leeg gevoel na eindeloos consumeren in toeristische boetiekjes. Ook geen competitie wie de kunst met de grootste K gemaakt heeft; maar een ontdekkingsreis met gelijkgestemden in een oud ambacht. Een vakantie waarbij je zelf creëert en geniet van het proces van klei en vuur tot keramiek. In een oude Lorraine boerderij in een eenvoudig Frans dorpje. Lees meer op onze site DeKleischool , bezoek onze stand op de Klei en Vuurmarkt en laat je door Bo en Annetje persoonlijk informeren over alle verschillende workshops.
Zie De Kleischool

Wij heten je van harte welkom op de markt!

Bo Filarski en Annetje Creemers


Ve-Ka

Ve-Ka
Ve-Ka voor klei, glazuur, keramiekovens en gereedschap. De specialist die zich blijft specialiseren.

"Wat jammer dat mijn glazuur niet geworden is zoals ik hoopte, wat heb ik nou fout gedaan? En op welke temperatuur kan ik die nieuwe klei eigenlijk bakken? Moet ik verbouwen voor een keramiekoven op krachtstroom, bestaan die ovens niet op 220? In mijn Amerikaans glazuur-recept staan bestanddelen waar ik nog nooit van gehoord heb!

Als ik nou snap wat ik verkeerd deed bij de glazuren.
Als iemand me uit kan leggen wat het verschil is tussen de verschillende types ovens.
Ik zou graag deskundig advies krijgen van mensen die weten waar ze het over hebben, ervaring hebben."

De Ve-Ka is al sinds 1959 leverancier van pottenbakkersmaterialen.
Niet alleen ovens maar ook klei, glazuren, gereedschappen.
Vele klanten hebben in de afgelopen  jaren deskundig advies  gehad en goede producten bij ons besteld.

8 maart organiseert de Ve-Ka in samenwerking met De Kleischool deze pottenbakkersmarkt in Nijmegen. Daar kunnen wij u van advies dienen en helpen met uw vragen en problemen.
Natuurlijk brengen wij ook ovens, klei en glazuren mee.

De RakuBus gaat op deze dag in samenwerking met Ve-Ka stoken met de fantastische nieuwe Ve-Ka Rakuglazuren. Ve-Ka is al meer dan 50 jaar bekend om het ontwikkelen van prachtige glazuren. Zie voor de nieuwe Ve-Ka Glazuren ve-ka Raku_Glazuren
Wil je ook deze prachtige Ve-Ka Raku glazuren voor de speciale marktprijs? Dan raden we je aan, om teleurstelling te voorkomen, ze vast voor aanvang van de markt klaar te laten zetten, je kan ze vooraf bestellen via ve-ka Raku_Glazuren 
U kunt ook een bezoek aan onze showroom/zaak in Dreumel brengen, waar fraaie boeken ter inzage liggen, onze adviseurs u bijstaan en altijd een kopje koffie/thee klaarstaat.

Kijk ook eens op onze website : ve-ka.nl

We hopen u te mogen begroeten op de markt,

Uw Ve-Ka-team, www.ve-ka.nl

2015afbeeldingen/Klei_2
KLEI keramiek magazine

In 2015 bestaat het blad KLEI al 35 jaar! Een blad vol met interviews met keramisten, nieuws uit de keramiekwereld, informatie, achtergrondartikelen, boekbesprekingen, keramiekagenda, uitleg van technieken en veel praktische ondersteuning. Een grote inspiratiebron voor de beginnende én de gevorderde keramist en interessant voor élke keramiekliefhebber.

Met ingang van het januarinummer 2015 wordt het blad Keramiek van de NVK (Nederlandse Vakgroep Keramisten) opgenomen in het vernieuwde blad KLEI (voluit: ‘KLEI keramiek magazine’), uitgegeven door de Stichting Klei & Hobby. KLEI krijgt nu een frisse nieuwe vormgeving en de inhoud wordt een combinatie van het beste uit beide bladen.

Het aantal pagina’s wordt uitgebreid van 40 naar 56 pagina’s! Het nieuwe blad KLEI zal zes keer per jaar uitkomen, in de oneven maanden.

In de vernieuwde KLEI komen ook nieuwe rubrieken, zoals de ‘KLEI-galerij’ waarvoor lezers worden uitgenodigd om een foto van hun mooiste werk in te sturen. De redactie zal voor elk nummer een selectie maken uit de ingezonden foto’s.

KLEI zal aanwezig zijn op de Klei- en Vuurmarkt met informatie over het abonnement, losse nummers en diverse interessante boeken, zoals het nieuwe boek ‘Meer kunst van het decoreren / keramisten delen hun technische geheimen’ van Mels Boom, het vervolg op ‘De kunst van het decoreren’. Ook hebben we KLEI-schorten en opbergmappen waar twee jaargangen van KLEI in passen.

Meer informatie over een abonnement, over de nieuwe rubriek ‘KLEI-galerij’ en onze webwinkel vindt u op www.klei.nl.



 


Ontvang gratis het boek

Creatieve_Vakantie_FRankrijk

DE MIRABELLENBOOM VAN ATELIER DE CÉRAMIQUE FILARSKI

Honderden volgen al de blog met verhalen over de boeiende wereld van Klei en Vuur.
Bestel nu het nieuwe gratis E-book! De Mirabellenboom met de vijftien leukste verhalen
waarin de lezer meegevoerd wordt naar de wereld van de pottenbakkerij van Vannecourt,

Een heerlijke impressie van deze "Poterie" over ons leven met pottenbakken,
vuur, ovens, rust en eenvoud in dit kleine dorpje in Frankrijk
Bestel nu gratis de Mirabellenboom.
Je word dan meteen gratis lid van de Kleischool blog om alle nieuwe verhalen te volgen.

Ontvang gratis het boek
2014


Keramiekmarkt Klei en
                  Vuurmarkt

De markt van 2014
Keramiekmarkt

Bo Filarski

DE KLEI EN VUURMARKT IN 2014

Op de Klei en Vuurmarkt maart 2014 waren er 81 exposanten die hun werk toonden. Meer dan 2300 bezoekers hebben de markt bezocht; de markt van en voor hobby pottenbakkers en keramisten, met een aanbod van musea, talloze demonstraties en lekkere Franse hapjes. Maar bovenal was er een ontzettende gezellige sfeer.  

Keramiekmarkt 2  Keramiekmarkt 3

Keramiekmarkt 4  Keramiekmarkt 5